divendres, de febrer 15, 2013

Qui és qui en transparència a Cornellà?

Aviat farà un any que arran de la modificació del Reglament Orgànic Municipal de la ciutat de Cornellà, el grup municipal de CiU a Cornellà va fer diferents esmenes en matèria de transparència. Una d'elles era la publicació de la quota líquida del IRPF dels regidors i regidores amb dedicació total o parcial a l'Ajuntament, un tema molt de moda, malauradament, en els nostres dies.

La transparència cap al ciutadà mentre estem en el càrrec ha de ser total, i això vol dir publicar d'on venen els ingressos dels càrrecs electes. L'entramat de Consells d'Administració, organismes municipals, supramunicipals...és molt gran i s'ha de donar total informació al ciutadà, i no a mitges. És per això que al mes de marc de 2012, les actes parlen per si soles:

Sr. Jordi Rosell (CiU): Ens situem en els acords de Governança. Aquest grup municipal signa els acords de governança, estem a favor de la transparència però el que sí creiem és que el món avança i potser ha arribat un moment en què t’has d’encarar i el que has de dir és que la informació l’has de donar, i el que  no podem fer és, a vegades, quedar-nos encallats.  
Per què dic tot això?. Entenc molt bé l’esperit d’aquest quadre, en aquest sí que vam poder fer les nostres modificacions perquè primer, en aquest quadre només hi havia els drets i nosaltres volíem  que hi constessin també les obligacions. És a dir, si els regidors hem de fer constar que  tenim un fons d’inversió o un compte corrent, també hem de fer constar  que tenim una hipoteca -com segurament tindran molts- però sí que  s’han de fer constar drets i obligacions. Per tant, agrair que, si més no,  això s’acceptés. 
  
Sembla que el quadre queda així, així, però bé, haurem de veure si  finalment queda ben desenvolupat, però el nostre cavall de batalla en  aquest sentit ha sigut que, no només és el patrimoni el que conforma la  riquesa de la persona sinó que també és el que guanyes durant l’any. Per això la nostra aportació, el que fèiem aquí, és que els regidors haguéssim de publicar la nostra quota líquida de declaració de l’IRPF,  perquè això, no només ho plantegem nosaltres, sinó que això la llei ja deixa entreveure que això, no només ho consignem, sinó que el que sí demana la llei és que ho faci públic. Per tant, nosaltres ens agradaria, i per un tema de transparència, caminar en aquest sentit. 

Tinent d'Alcalde Sr. Sergi Fernández (PSC): D’altra banda i quant al Reglament de Patrimoni, entenem que observa perfectament l’objectiu pel qual ha estat creat que no és altre que donar transparència a la situació patrimonial dels regidors/es d’aquest Ajuntament i, per tant, tampoc cal afegir més informació en aquest aspecte. Per tot això el que fem és desestimar aquestes esmenes i  proposar l’aprovació definitiva en els mateixos termes que es va fer en el Ple de desembre de 2011. 

Sr. Arnau Funes (ICV-EUiA): En relació al que té a veure amb els temes de transparència del patrimoni dels càrrecs electes, el nostre Grup bàsicament el que  plantegem és que hem de fer el que digui la Llei. Per tant, en la mesura en què la legislació ens digui el que hem de dir, doncs ho hem de fer i  evidentment el màxim de transparents possible, perquè el conjunt de la ciutat o a aquelles persones que els hi interessi puguin saber el patrimoni, els deutes que tenim el conjunt de regidors/es d’aquesta ciutat.

Sr. Manuel Casado (PP): Estaríem d’acord amb Iniciativa en el tema de la renda o de les declaracions d’ingressos nets líquids, en tant que no sé fins a quin punt pot ser ficar-se en l’esfera personal, però si la Llei ho diu, ens haurem  d’adaptar, sinó no entenc jo fregar la línia exacta entre allò que és la 
publicitat i l’esfera personal de cadascú.  

Resultat de la votació: 
  • A favor: CiU
  • Abstenció: PP i ICV-EUiA
  • En contra: PSC
Ara farà un any que es va votar una proposta de Convergència i Unió de publicar xifres de la declaració de renda dels regidors i regidores de la ciutat. El PSC va votar en contra, i el PP i ICV no van voler entrar en el debat, tiran pilotes fora, quan saben perfectament que la llei de bases de règim local recull que s'ha de fer pública. Queda clara la posició de cada partit a Cornellà.

dilluns, de febrer 04, 2013

L’Ajuntament de Cornellà punxa en transparència cap a la ciutadania



El desprestigi de la classe política està arribant a nivells francament preocupants. Correm risc, amb tanta corrupció (o presumpta corrupció, en segons quins casos), que a la llarga ens trobarem que ningú voldrà dedicar part del seu temps a la política local. Tan injust és mantenir en política algú que se n'ha aprofitat com fer-ne fora algú i penjar-li una etiqueta de culpable que arrossegarà sempre més si realment no hi ha motius. La classe política hem d’actuar i tenim el deure de fer-ho, cadascú a l’àmbit que ens pertoca.
Fa uns dies ha sortit l’índex de transparència municipal, publicat per la ONG International Transparency. Podeu consultar les dades de l’estudi a www.transparencia.org.es/. Es tracta d’un índex elaborat a partir d’informació penjada per cada Ajuntament a la seva web. Tracta tant des de temes econòmics-financers, d’urbanisme o de contractacions, fins als nous indicadors del projecte de Llei de Transparència. La situació que es desprèn no es gaire esperançadora per a Cornellà: dels 16 municipis catalans analitzats, Cornellà és el menys transparent. Històricament, Cornellà mai ha brillat per la seva transparència, però que passem a ser els pitjors de la classe ha de posar en alerta a més d’un membre de l’equip de govern municipal.
El nombre de greuges que patim  la ciutadania per falta de transparència és molt elevada, i qui ho afirma no és un partit de l’oposició. Us en detallem una part: No tenim una llista amb quantia de les operacions d’adjudicataris, contractes i proveïdors més importants de l’Ajuntament, no es publiquen els comptes anuals de les empreses municipals com tampoc la memòria i liquidació del pressupost municipal, les auditories de les empreses municipals, les empreses guanyadores de concursos a les que se les ha venut terrenys perquè puguin construir habitatges (per molt que tots sabem que les podem comptar amb una mà a Cornellà), no hi ha accés als plans parcials urbanístics i no hi ha fòrums de debat i participació a la web municipal, entre moltes i moltes d’altres. És francament preocupant l’apartat de relacions amb els ciutadans, on respecte a l’estudi anterior, seguim perdent punts.
Els acords de governança signats la legislatura passada va ser un pacte de mínims de totes les forces municipals. Amb els temps actuals, no ens hem de conformar amb aquests acords del passat, hem d’aconseguir el màxim en matèria de transparència. Pensem encapçalar aquest tema a la nostra ciutat: no volem sentir excuses de mal pagador o de deixar-ho per més endavant, hem d’estar a l’alçada. L’etiqueta de municipi menys endeutat ja ens agrada, però la de menys transparent, no. Per nosaltres és una prioritat i per l’equip de govern també ho hauria de ser, és un repte a assolir que està a les mans de tots els regidors i regidores.
Per a més informació del nostre grup, podeu consultar www.ciucornella.cat o enviar un correu electrònic a ciu@aj-cornella.cat