dijous, de desembre 14, 2006

Monarquia o República?
Es conegut el vell debat sobre si monarquia o república. Aquí intervenen molts factors, ja sigui la identificació nacional, el sistema a elegir...però sempre apareix l'argument que la monarquia ens surt més cara. Aquest argument es molt poc sòlid, ja que moltes vegades es parla des de la incultura i el que diuen els altres. Vull fer una comparación entre el cas de França i Espanya. La quantitat que rep la Casa Reial espanyola és de 8.28 milions d'euros segons la partida que es recull als Pressupostos Generals de l'Estat, tot i que aquesta xifra es pot elevar fins als 25 milions d'euros per alguns experts. Ara bé, si mirem el cas de la República Francesa, el sr. Chirac gasta més de 90 milions d'euros a l'any. Multiplica per quatre el pressupost de la Casa Reial espanyola! Si volem evitar certa demagògia en el tema, cal dir que hem de fer el rati de quant li costa a un francés i a un espanyol el seu respectiu sistema, és a dir, hem de dividir el cost total per la població de cada país. Ens surt que cada espanyol ha de pagar 0.19 €/any, mentre que a cada francés li surt per 1.42 €/any. En conclusió, que a un francés li surt més cara la República que la Monarquia. La típica afirmació que s'acostuma a fer després d'això és: "Sí, però la Casa Reial britànica gasta molt més". Mentida. La casa reial britànica gasta 56.3 milions d'euros a l'any, amb un rati de 0,93 €/any · persona, molt inferior al país gal.
En conclusió, el debat de què la Monarquia és més cara és una fal·làcia que queda aquí demostrada. Per tant, la nova pregunta que deixo anar és...
Quan Catalunya sigui sobirana...Monarquia o República?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Cada Estat té les seves carecterísitiques pròpies que li fan més adequada una forma determinada de govern... tot i això, jo opto per una monarquia, ja que és el principal exponent de la nació, un gran símbol històric i la institució d'on s'han d'emmirallar tots els ciutadans. Penso que avui dia la monarquia encara pot donar molt de si mateixa!!