divendres, de gener 22, 2010

No es diu Cementiri Nuclear!

Ahir vaig restar perplex a com feia referència a un Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Nuclears d'Alta Activitat (MTC) el Telenotícies: Cementiri Nuclear. També uns quants diaris fan servir aquest terme avui. Aquesta terminologia és totalment obsoleta i presta a confusió. M'explico:
Les centrals nuclears generen residus d'alta activitat (entre d'altres) fruit dels processos "d'excitar" el combustible. Aquests residus tenen un període molt llarg de desintegració (pels entesos semidesintegració) i han de ser vigilats durant milers d'anys. Fins ara, aquests residus es guarden en les famoses piscines que cada central té. El problema rau en què aquestes piscines en uns anys estaran plenes i s'han de portar a algun lloc. Llavors, es planeja construir un MTC. Notis que la T de la sigla vol dir TEMPORAL. Aquests edificis estan dissenyats per guardar residus durant unes desenes d'anys i, a dia d'avui, no he trobat cap a nivell internacional que superi el centenar d'anys. És aquest un emplaçament definitiu? No! La funció del MTC és centralitzar els residus en una ubicació mentre es busca un lloc definitiu on posar els residus, ja sigui un emplaçament geològic profund terrestre o marítim. A dia d'avui, només Suècia ha començat a omplir el seu magatzem definitiu sota el mar. Per tant, la política de residus nuclears espanyola va en la direcció a la resta del món civilitzat.
Així, quan un parla de cementiri nuclear, a més de la despectivitat que aixeca el terme, és totalment fals, perquè un magatzem temporal no pot implicar un magatzem geològic definitiu. Es pot estar a favor o en contra d'instal·lar un MTC, però s'ha de defensar des del rigor, no des de la demagògia. Quan veus diputats al Congrés fent discursos davant d'auditoris plens, amb una manca de rigor absoluta, un s'adona que el nivell dels nostres polítics segueix en caiguda lliure. Al final, la segona posició a l'estudi del CEO anirà ven encaminada...

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Doncs nano! Una entrevista amb una persona com tu crec que ajudaria aclarir una mica les idees!

Anònim ha dit...

És ben normal que no existeixi cap MTC que tingui més de 100 anys... sobretot tenint en compte que la producció d'aquests residus és relativament recent.

La por a la l'eternitat d'aquests magatzems no s'acaba en la "T" de "temporal". Les centrals nuclears tenen un temps de vida en torn als 30 anys i en aquest país en tenim algunes que ronden els 40... què passarà amb els magatzems "temporals"?

Jordi Rosell ha dit...

Iep Sergi! És tot un honor veure't per aquí! Crec q els periodistes tenen un problema, pq durant els primers dies no sabien ni de què parlaven. Després del cap de setmana, ja han començat a informar del q és un MTC. Hem tingut opinions massa esbiaxades; han faltat experts (jo mai ho seré...)
A l'anònim: Vaig escriure "Aquests edificis estan dissenyats per guardar residus durant unes desenes d'anys i, a dia d'avui, no he trobat cap a nivell internacional que superi el centenar d'anys". Amb aquesta frase, que pot prestar a confussió ja que el post era molt reduït per no cansar, vull dir q no conec cap MTC que hagi sigut dissenyat per superar els 100 anys. El MTC l'hem d'entendre com un "pedaç", ja que més endavant haurem d veure q en fem dels residus, si podem reprocessar o els injectem en un magatzem subterrani (AGP). Dir que es quedaran a Ascó en cas q es faci el MTC torna a ser demagog, ja que no s'ha presentat cap projecte de MTC + AGP a Ascó. Fer un MTC és relativament fàcil, tu i jo el podriem fer més o menys, un AGP s'ens escapa de les mans.