dilluns, de febrer 04, 2013

L’Ajuntament de Cornellà punxa en transparència cap a la ciutadania



El desprestigi de la classe política està arribant a nivells francament preocupants. Correm risc, amb tanta corrupció (o presumpta corrupció, en segons quins casos), que a la llarga ens trobarem que ningú voldrà dedicar part del seu temps a la política local. Tan injust és mantenir en política algú que se n'ha aprofitat com fer-ne fora algú i penjar-li una etiqueta de culpable que arrossegarà sempre més si realment no hi ha motius. La classe política hem d’actuar i tenim el deure de fer-ho, cadascú a l’àmbit que ens pertoca.
Fa uns dies ha sortit l’índex de transparència municipal, publicat per la ONG International Transparency. Podeu consultar les dades de l’estudi a www.transparencia.org.es/. Es tracta d’un índex elaborat a partir d’informació penjada per cada Ajuntament a la seva web. Tracta tant des de temes econòmics-financers, d’urbanisme o de contractacions, fins als nous indicadors del projecte de Llei de Transparència. La situació que es desprèn no es gaire esperançadora per a Cornellà: dels 16 municipis catalans analitzats, Cornellà és el menys transparent. Històricament, Cornellà mai ha brillat per la seva transparència, però que passem a ser els pitjors de la classe ha de posar en alerta a més d’un membre de l’equip de govern municipal.
El nombre de greuges que patim  la ciutadania per falta de transparència és molt elevada, i qui ho afirma no és un partit de l’oposició. Us en detallem una part: No tenim una llista amb quantia de les operacions d’adjudicataris, contractes i proveïdors més importants de l’Ajuntament, no es publiquen els comptes anuals de les empreses municipals com tampoc la memòria i liquidació del pressupost municipal, les auditories de les empreses municipals, les empreses guanyadores de concursos a les que se les ha venut terrenys perquè puguin construir habitatges (per molt que tots sabem que les podem comptar amb una mà a Cornellà), no hi ha accés als plans parcials urbanístics i no hi ha fòrums de debat i participació a la web municipal, entre moltes i moltes d’altres. És francament preocupant l’apartat de relacions amb els ciutadans, on respecte a l’estudi anterior, seguim perdent punts.
Els acords de governança signats la legislatura passada va ser un pacte de mínims de totes les forces municipals. Amb els temps actuals, no ens hem de conformar amb aquests acords del passat, hem d’aconseguir el màxim en matèria de transparència. Pensem encapçalar aquest tema a la nostra ciutat: no volem sentir excuses de mal pagador o de deixar-ho per més endavant, hem d’estar a l’alçada. L’etiqueta de municipi menys endeutat ja ens agrada, però la de menys transparent, no. Per nosaltres és una prioritat i per l’equip de govern també ho hauria de ser, és un repte a assolir que està a les mans de tots els regidors i regidores.
Per a més informació del nostre grup, podeu consultar www.ciucornella.cat o enviar un correu electrònic a ciu@aj-cornella.cat