dissabte, d’abril 25, 2009

Bestieses solars

El TN del migdia obria amb la notícia dels ajuts d'Europa en energies renovables als ajuntaments catalans. La xifra ascendeix als 500 M d'euros en ajuts directes al sector de les energies renovables, i assegura que es crearan 7000 llocs de treball.

Porto tota la setmana amb temes de subsidis a energies renovables i aquesta notícia ha fet vessar el got.

Si aquests 500 M anessin només a instal·lar plaques fotovoltaiques, implicaria encara unes subvencions molt més elevades!

El preu de l'electricitat esta al voltant dels 6 cèntims als mercats pertinents, mentre que la subvenció en solar fotovoltaica està als 32 cèntims el kWh (fa un any llarg estava als 40 cèntims). Així, la subvenció és més de 5 vegades el preu original! A més, el mercat es troba obligat a comprar tal electricitat subvencionada. La quantitat del regal de 500 M € pot portar a una subvenció tarifaria anual de 34 milions d'euros! Així, tenim una subvenció, que implica una altra subvenció que acaba superant a la d'inversió inicial (un parc fotovoltaic dura uns 25 anys).

Es crearan 7000 llocs de treball. Bestieses! Fer plaques solars no és cap meravella, com tampoc instal·lar-les. Aquest és el tipus de treball que volem en el futur? Tinc els meus dubtes si és millor els llocs de treball per als green-collars en muntar panells solars o continuar amb el pla Zapatero de formigonar trossos de carrers i carreteres durant aquest 2009.
També podem fer servir les dades de l'estudi sobre les ajudes públiques en energies renovables, on cada lloc de treball que es crea en energies verdes degut als subsidis, es destrueixen dos llocs de treball al sector privat (tal estudi va merèixer no una menció, sinó l'editorial completa al WSJ).

L'aparició d'aquest tipus d'estudis comencen a posar en entredit aquesta facilitat per gastar els recursos públics fent servir la bandera del medi ambient i de la recuperació econòmica. El somni verd d'Obama, el seu New Green Deal, surt tocat.