dijous, de maig 13, 2010

Mesures del sector públic

Totes les mesures d'ahir no s'haguessin fet si la setmana passada les borses europees no haguessin patit tal baixada. Ric per sota el nas quan els polítics diuen que la borsa va per una banda i ells per una altra, perquè encara que no ho vulguin, no són més que un matrimoni que es neguen l'un a l'altre. Sense la baixada deguda a la impossibilitat de refinançament de Grècia, Zapatero no hagués tingut la pressió internacional d'aquests últims dies per presentar un segon pla d'austeritat. La retallada de 50.000 milions d'euros fa quasi tres mesos va ser el primer pla, i ara arriba el segon pla. Tant el primer com el segon han vingut tard, però han arribat.
És bastant impopular parlar de baixada de sous de funcionaris aquí, però se n'ha de parlar amb total llibertat, sense amagar el cap sota l'ala. No tinc prou coneixement per dir si la mesura és encertada, ja que s'engloba a molts col·lectius, amb situacions molt diferents. El verdaderament eficient seria aplicar una reducció segons la situació de cada col·lectiu, però això seria pràcticament impossible. La reducció de sous al 2010 i congelació al 2011 és el 25% de la mesura.
Hem de ser conscient que durant els últims 15 anys, l'Estat ha estirat més el braç que la màniga. Degut a l'excedent de diners del que disposava, ha gastat aquest extra en infraestructura pública del tot ineficient i en mesures electoralistes. En aquest país encara no s'han vist estudis que sustentin connectar totes les capitals de província amb l'alta velocitat. La mesura d'atacar la inversió pública representa el 40%. Tampoc es justifica el sentit del xec nadó, que és el 10% de la mesura.
S'han de desmantellar molts ministeris que tan sols tenen funcions de "coordinació": Cultura i Sanitat, per simples direccions general.s. També ministeris per col·locar els amiguets: Igualtat i Vivenda. Aquestes mesures s'huarien de fer el més ràpidament possible, però ben segur que li costa molt més fer aquestes al President que les d'ahir.
Proper post: el sou dels polítics.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Mirant cap a Catalunya jo crec que anem per bon camí. Doncs si la Generalitat aplica la reducció dels seus funcionaris a més de la supressió dels alts càrrecs que ha proclamat. Em sembla que en relació al que van fer aquells altres en 23 anys, és una bona mitjana. No???
Salutacions

Jordi Rosell ha dit...

És un bon comentari. Tota reducció d'alt càrrecs i de sous en aquests moments benvinguda serà. El que no tinc clar ja és la comparació que fas entre els dos períodes. Tenim dades per contrastar això? Estaria molt bé i seria un molt bon exercici.

EnriqueV ha dit...

Es clar que la tenim però pot ser sería un debat més politic que economic i crec que ara el que toca no es l'enfrentament sino la unitat per poder sortir d'aquesta situació que ens envolta.