dilluns, d’octubre 11, 2010

Bons (que no és el mateix que bones persones)

Suposo que ja deu fer 2 anys d'aquella conversa gravada (per error per a ells) entre Jose Manuel Lara i Rodríguez Zapatero en aquelles jornades del Cercle a Sitges, on se sent com en Lara Bosch li diu que és important donar bones expectatives que afrontar la realitat que ve. Que la classe política ha d'injectar optimisme, i més si governes, és una veritat com un temple, però el grau de mentida no pot sobrepassar cert lími.
La negació que la Generalitat té tensions de tresoreria per part del Govern fa menys d'uns dos o tres mesos ho situem en la frontera. Després de l'esdeveniment d'anunci de bons per a particulars, tal negació la podem situar en el mateix sac que Espanya està preparada per passar la crisis. Feia 2 mesos que es sabia que la tensió de tresoreria apareixeria, sobretot després de la negativa dels bancs d'augmentar la seva exposició a deute d'administracions. Si vols negar que hi ha problemes de tresoreria, és perquè saps que una acció per a demanar els estalvis a famílies no es donarà, però, si l'has de fer, no ho diguis perquè acabes produint una deslegitimació de la teva obra.
Ara toquem la part que ens afecta més directament amb tal decisió. Què hem de fer amb tal acció les famílies? Desgranem una miqueta. El tipus d'interès és extremadament alt. Només he trobat un parell d'ofertes de dipòsits d'entitats bancàries que superin tal tipus d'interès, i totes tenen contrapartides. El diferencial de tipus amb l'emissió del tresor, és extremadament alt. Segurament, al 4,25% s'hagués pogut col·locar també bona part del deute i les càrregues financeres futures haguessin estat menor (ei, però com que no hi serem d'aquí un any, ja sabem qui pagarà la festa). El cost del deute de la Generalitat s'encarirà, ja que aquest 4,75% és un tipus màxim, tot i que 1000-2000 milions és una porció petita dels 25.000 que té.  La Generalitat vol assegurar-se tal emissió històrica (sí, sí, fins ara només ho feia l'Estat) i paga per sobre de mercat. L'últim tema: el risc. Tot i que agències tenen qualificada Catalunya com a la CCAA amb menor rating, juntament amb la Comunitat Valenciana, tots sabem que la Generalitat podrà fer front a aquests compromisos que avui prendrà, perquè és una institució d'elevada credibilitat o bé, deixarà de fer determinades actuacions per tornar els diners a les famílies. I si hem de fer cas a les nostres expectatives futures, la credibilitat del Govern de la Generalitat sabem on es situarà. Queda clara la meva recomanació sobre el que s'ha de fer amb les obligacions?