dissabte, d’abril 06, 2013

El patrimoni de la ciutat


La pràctica fallida de l’empresa municipal no és cap novetat tal i com us venim explicant als últims mesos. Al passat Ple, l’equip de govern va injectar 4 milions d’euros més, i ja en van 9 milions en menys de mig any. Agafin i obrin la cartera: 100 € de cadascun de nosaltres no sabem on han anat a parar o per a què es faran servir. Des de CiU portem mesos i mesos preguntant a l’equip de govern on van els nostres impostos i seguim sense respostes. Com a ciutat, no ens podem permetre que un sol partit polític faci i desfaci com vulgui amb el patrimoni del futur.

Mentrestant, el patrimoni que ens ha deixat la nostra història sembla que no és una prioritat per l’equip del PSC. Són moltes les veus de Cornellà que parlen de la gran deixadesa dels nostres béns patrimonials. Els proposo una passejada per una selecció d’indrets del nostre municipi per conèixer l’estat d’algunes de les seves peces. Ara que arriba el bon temps, els recomano la passejada in situ.

L’estació de l’antic Carrilet de Cornellà-Riera, aprofitant el centenari d’aquest, necessita una dignificació dels seus voltants. El passeig dels Ferrocarrils Catalans és l’eix a potenciar en els propers anys i s’hauran de posar sobre la taula propostes de millora. L’enjardinament i una millor il·luminació de l’estació són mesures que ens costarien ben poc, però amb resultats molt positius per a l’edifici i els seus voltants.

Can Bagaria segueix patint un procés de degradació a marxes forçades. S’han d’encetar un seguit d’accions en les que l’equip de govern, l’oposició i els agents i promotors de la defensa del patrimoni, com l’Avenç, aportem la solució definitiva i de futur a Can Bagaria. El temps és el nostre principal enemic, com també ho és a Cal Manso o a Can Maragall. És important marcar a l’equip de govern, així com alçar la veu per evitar fer els nyaps del passat (Can Trabal n’és el malaurat exemple).
Altres edificis on l’oblit fa estralls són la façana del Palau de Can Mercader o les cases de la colònia Rosés. Dubtes seriosos a Can Camprubí al Parc de la Infanta, l’obra modernista per excel·lència, on la façana exterior i els seus esgrafiats són desdibuixats per una manca de cura de l’edifici.

La recuperació de la memòria del Canal de la Infanta segueix encallada. El compromís de l’equip de govern de dignificar-lo, ha caigut en l’oblit. Actuacions a l’entrada de Can Mercader per Sant Ildefons n’eren compromís, així com posar plaques explicant la seva història al llarg del seu recorregut pel terme municipal. L’actual remodelació de la part baixa de Salvador Allende, l’espai guanyat amb el nou viaducte de la Renfe i un dels llocs de pas per excel·lència de la ciutat, ens ofereix un espai únic per recordar la importància del Canal al nostre municipi i a la comarca.

Reivindiquem la conservació del patrimoni de Cornellà, una obligació de l’Ajuntament, una competència pròpia, on no es pot mirar cap a una altra banda sobre qui és el responsable de la conservació. Siguem actius en demanar actuacions i, sobretot, gaudim-ne ara que arriba el bon temps.