dimecres, d’agost 29, 2007



Després de la declaració d'independència del 4 de juliol de 1776, les primeres colònies angleses van fer la primera constitució per unir els diferentes estats. Va ser la primera constitució dels EUA. Tot i que pot semblar antiga, bona part d'aquesta es mant amb el mateix esperit. El preàmbul, escrit a l'any 1787 està molt lluny del preàmbul del nostre Estatut o de la Constitució Espanyola.

Hem perdut el temps reformant el nostre Estatut i el perdrà Espanya modificant la seva C.E.; mai tindrà el mateix esperit que l'americana.

Poso el preàmbul perquè m'agrada llegir-lo i escriure'l tantes vegades com faci falta. Els altres, tenen els seus respectius vincles més avall.


We the People of the United States, in order to form a more perfect Union, establish justice, insure domestic tranquility, provide for the common defence, promote the general welfare, and secure the blessings of liberty to ourselves and our posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America.






Sota el meu punt vista, el que van fer els nord-americans a l'any 1787 és bastant millor que el que hem fet al segle XX. Ens segueix quedant molt per aprendre...