dilluns, de febrer 23, 2009

La fi d'una OPA elèctrica

Sembla que s'està a punt de posar punt i final a un dels episodis econòmics d'enfrontament català i espanyol d'aquest principi de segle. Avui si que ja es pot dir aquella frase, que tanta por feia i que Espanya s'escudava per evitar una operació financera: "Endesa, ya no es española".
Recordo encara aquell prima de Gas Natural propera al 20% del valor de cotització d'Endesa sobre els 21 € d'Endesa, on donava una part en líquid i altra en accions de Gas Natural. Ha plogut molt des de llavors, però Endesa torna a estar a una valoració propera a la de l'OPA avui (24,4 €/acció).
I després va venir E-ON, amb una molt millor oferta i tots recordarem aquella frase de "antes alemana que catalana". Però l'aparició dels italians i una constructora espanyola va acabar d'agradar molt més al govern central, i va ser la que finalment va prosperar. Però, Acciona es guardava una opció de venta per als propers 3 anys, i com es sabut, l'ha fet efectiva per fer front al seu deute desorbitat com a bona constructora espanyola. La nota positiva és que ha generat unes plusvàlues del 20% del valor de la compra, que li anirán molt bé per evitar tensions de tresoreria i fer front al principal del capital.
Aquelles paraules de Clos que deia que no es podia trossejar Endesa per evitar que les centrals de carbó i nuclears es fragmentesin, són més que una història perduda a la península d'Anatòlia.
Així, Endesa parlerà italiano, des del fantàstic govern italià, i no català des del sector privat. Bon viatge Endesa.