divendres, de setembre 19, 2008

Els diners al 0.1%



Molta gent m'ha preguntat que vol dir això de què els bons s'enfonsin. Intentaré explicar-ho d'una forma més amena.

Imaginem que tenim 1.000 € en un fons d'inversió del nostre banc de tota la vida. Cada any ens ha donat una rendibilitat del 5% de mitjana. Ara, arran dels esdeveniments d'aquesta setmana, el director de l'oficina juntament amb l'inestabilitat bursàtil, fa que retirem els nostres diners d'aquest fons d'inversió, ja no ens els creiem. Li diem al director de la oficina que ens vengui la participació del fons i ens doni bons de l'Estat, perquè nosaltres fem el supòsit que cobrarem segur. Com que volem els diners d'aquí tres mesos, agafem bons que vencin en 3 mesos, per poder comprar els regals de Nadal. Comprem els bons a 3 mesos al 0,1%. Per què el 0.1%? Per què ha baixat tant? Doncs perquè el número de bons són limitats i com que tothom vol bons, el seu "preu" no para de baixar, fins arribar a la quota ínfima del 0,1%.

Quan arriba Nadal, ens donen els interessos. Així, els interesos són el 0.1% de 1000 €, que són un 1 €, però com que aquest 0.1% fa referència a 1 any, per passar-ho a 3 mesos ho dividim entre 4 (12 mesos a l'any entre 3 mesos). Així passem a cobrar 0,25 cèntims pels nostres 1.000 € en aquests 3 mesos. Bé, després ve Hisenda i ens treu un 18%, deixant-se 0,18 € nets.

Això és el que està passant a Estats Units. Els nord-americans prefereixen guanyar 0,25 € bruts segurs, que no pas qualsevol altre tipus d'inversió que no els deixi dormir en aquestes nits de tempesta.