dissabte, de setembre 27, 2008

Mentides de reducció de la contaminació

Ja sé que sóc poc original en els títols, però al ritme que vaig, hauré de començar a innovar perquè m'ho posen difícil.
El recent estudi del Barcelona Supercomputing Center diu que entre el primer semestre del 2007 i el del 2008, s'ha donat una reducció de la contaminació entre el 3 i 7% en el millor dels casos. S'atribueix a aquesta reducció a la limitació de la velocitat als 80 km/h!!
Això no és més que una burda simplificació de la realitat, on els estudiosos només han tingut en compte aquesta variable per treure les seves conclusions. Em pregunto si:
  • la variació del preu del petroli el primer semestre del 2007 (mitjana de 80 $/barril) amb la del primer semestre del 2008 (mitjana de 120 $/barril) ha tingut alguna cosa a veure. Estaria bé preguntar-se si un augment del 50% del preu del petroli en un any porta a algun tipus de reducció del combustible gastat.
  • passar d'un semestre del 2007 on l'economia espanyola és "inbatible" a un primer semestre del 2008 on l'economia espanyola "se ralentiza" té alguna cosa a veure.
Podria posar més factors, però podrien ser qüestionats. Aquests dos, tenen prou força per si sols com per dir que l'estudi és totalment inconsistent. Mentrestant, se m'ha ocurregut un nou títol al post: It´s the gas price, stupid!!