dijous, de setembre 18, 2008

On estan segurs els diners?

La resposta és senzilla: a sota les rajoles de casa. El primer que es pensi que els seus diners estan més segurs al BBVA, la Caixa o al Santander que a la caixa de Manlleu o de Tarragona, s'equivoca.
En aquesta crisis, totes les entitats tenen una probabilitat semblant de trobar un forat en els seus balanços. Ja sé que és una afirmació falsa, però resumeix molt bé la sensació de pànic que es pot generar.
El forat és tan gran i ningú sap on està que els diners surten de les empreses. Surten amb baixades del 30% de Morgan Stanley y de Goldman Sachs del 18%. Els diners surten d'aquí, i també del deute de les empreses. Ningú v0l deute de les empreses perquè ningú es refia de les empreses. Llavors, on van els diners?
Els diners van a l'Estat: als bons i obligacions. Els bons del tresor d'Estats Units a 3 mesos han passat en tres dies d'una rendibilitat del 1,5% al 0,2%. Això vol dir que tothom s'està pegant per posar els diners en lloc"segur", encara que el rendiment sigui ínfim.
És segur posar els diners en deute de l'Estat? La resposta és SÍ, però sempre i quan l'Estat no comenci a fer rescats a dojo, perquè llavors si que es podria començar a qüestionar la solvència dels Estats. Mentrestant, el millor per tots és mantenir els diners en els comptes bancaris, i el millor per cadascún de nosaltres, sempre serà posar-los sota la catifa o les rajoles de casa.