divendres, de juny 04, 2010

Turquia no és neutral


El missatge que està arribant a la comunitat internacional del paper neutral de Turquia en l'afer del Pròxim Orient em sembla totalment equivocat. És aquell país que una part de la classe política sap els beneficis de la integració en la Unió Europea, però la seva població té la mirada més posada a l'oest del seu país que a l'est.
Durant la guerra de l'Iraq, Estats Units va demanar fer servir Turquia com a via d'entrada al nord de l'Iraq, i la petició va ser denegada. Durant la guerra, l'anterior i actual primer ministre Erdogan, afirmava que s'estaven llençant milers de cossos d'Iraquians a l'Eufrates com a revenja, així com també l'ús d'armes químiques per part de l'exèrcit dels Estats Units contra la població iraquiana. Erdogan va ser un dels primers ministres del món islàmic en reconèixer la legitimiat del govern de Hamàs a la franja de Gaza imposat per les armes.
Així, la posició de Turquia és d'un desgast contra Israel des de la seva posició de la neutralitat. Ha jugat bé, com també ho ha fet molt malament Israel minimitzant l'abast de la seva acció. Israel haurà de capgirar la partida si no vol continuar perdent terreny.